A neurológus feladata a központi és környéki idegrendszer vizsgálata, zavarainak kórismézése és betegségeinek gyógyítása. A központi idegrendszer részei az agy és a gerincvelő. A környéki idegrendszer alatt a testünk legtávolabbi zugaiba is kifutó, mindent behálózó, érző, mozgató és vegetatív működéseket ellátó idegrostokat értjük: valamennyi a neurológus hatáskörébe tartozik.

Hozzánk fordulhatnak többek között fejfájással, gerincpanaszokkal, szédüléssel, zsibbadással, különböző fájdalmakkal, remegéssel és más mozgászavarokkal. Az izmok gyengülése, bénulása, a járás, a beszéd zavarai is erre a szakterületre tartoznak. Nagyon gyakran az alvászavarok, a szellemi hanyatlás, memóriazavar, sőt olykor a depresszió és szorongásos tünetek hátterében is szervi idegrendszeri zavarok állnak.

Osztályunk I-es progresszivitási szintű ellátóhely. Ellátási területünk 77073 főt foglal magába, összesen 20 aktív és 13 krónikus neurológiai ágy áll rendelkezésre.  Korszerű röntgen, ultrahang, computer tomograph (CT), labordiagnosztika segíti orvosaink munkáját a pontos diagnózis felállítása érdekében. A krónikus agyi vérkeringési zavar okozta panaszok infúziós kezelésével is készséggel állunk betegeink rendelkezésére.

Az izotóp diagnosztika és koponya MR Pécsett érhető el (PTE Nuclearis Medicina Intézet, PTE Radiológiai Klinika és Pécsi Diagnosztikai Központ), a betegellátás érdekében az adott intézményekkel rendszeres egyeztetés, konzultáció történik.  Speciális immunológiai vizsgálatok (autoimmun betegségek, vasculitis, paraneoplasiás betegségek, serum és liquor elektrophoresis immunfixációval stb) részben a PTE Immunológiai és Biotechnológiai Intézetben, részben a PTE Laboratóriumi Medicina Intézetben kivitelezhetőek megállapodás alapján, melyek szintén szoros együttműködést igényelnek.  Mikrobiológiai rész nincs a helyszínen, Baranya Megyei ÁNTSZ  és a PTE ÁOK mikrobiológiai részlege végzi előzetes egyeztetés alapján.

 

Leggyakoribb kórképek, melyekkel – többek között –  foglalkozunk:

 

 1. Agyérbetegségek (stroke) kivizsgálása, a szakmai irányelveknek megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása, a betegek gondozása. Bővebb infomációt itt kaphat https://www.webbeteg.hu/cikkek/stroke/22/a-stroke-es-tunetei

 

 1. Fájdalmas kórképek (fejfájások kivizsgálása, kezelése, beteggondozás, derékfájások, nyaki-végtagfájdalmak, krónikus fájdalomállapotok kivizsgálása, gyógyszeres kezelése, beteggondozás). Kórházunkban a Magyar Fejfájás Társaság által akkreditált Fejfájás Centrum, továbbá Fájdalom Szakrendelés is működik. Lehetőség van ezen betegek komplex kivizsgálására, kezelésére, továbbá szükség esetén krónikus fájdalmak, illetve fájdalmas izommerevséggel (spaszticitás, ez utóbbi döntően koponya és gerincsérülések után alakul ki) kórképek esetén gerincfolydékbeli (intrathecalis) pumpák behelyezésére is lehetőség van országos centrumok közreműködésével, ezen betegek gondozását is vállaljuk. Bővebb információ:
  https://www.webbeteg.hu/cikkek/fejfajas_migren/2611/a-legtobb-fejfajas-kezelheto
  https://www.webbeteg.hu/cikkek/fajdalom/12090/a-kronikus-fajdalom

 

 1. A szédülés, fülzúgások okainak tisztázása, kezelése, a megfelelő terápia meghatározása, beteggondozás. Bővebb információ itt: https://www.webbeteg.hu/cikkek/neurologia/234/miert-szedulunk

 

 1. Memóriazavarok, szellemi hanyatlással járó betegségek (pl. agyérelmeszesedés, Alzheimer kór) kivizsgálása, kezelése. Bővebb információ itt:
  https://www.webbeteg.hu/cikkek/demencia/12678/a-demencia-elso-jelei
  https://www.webbeteg.hu/cikkek/demencia/11276/a-demencia-megelozese

 

 1. Eszméletvesztések hátterének tisztázása, epilepsziás rosszullétek okának tisztázása, gyógyszeres kezelése.
  Bővebb információ itt: https://www.webbeteg.hu/cikkek/neurologia/136/az-epilepszia-es-tunetei

 

 1. Extrapyramidalis betegségek (pl. Parkinson kór, kóros mozgászavarok, végtagremegés) kivizsgálása, gyógyszeres kezelése, beteggondozás.
  Bővebb információ itt: https://www.webbeteg.hu/cikkek/parkinson/205/mi-a-parkinson-kor

 

 1. Sclerosis multiplex kivizsgálása.
  Bővebb információ itt: https://www.webbeteg.hu/cikkek/neurologia/291/a-sclerosis-multiplex

 

 1. Egyéb neurológiai panaszok (nyelészavar, kettőslátás, beszédzavar, végtag-arczsibbadás, izomgyengeség, izomsorvadás, járászavar, egyensúlyzavar) hátterének tisztázása

 

Szakrendelések:

 

 1. Általános ambulancia (hétfőtől- péntekig 08:00-14:00) – Időpontkérés 73/500-595
 2. Fejfájás és Fájdalom Ambulancia (kedd 12:30-15:30) – Időpontkérés 73/500-518
 3. Epilepszia Szakrendelés (szerda 12:30-15:30) – Időpontkérés 73/500-518

E-mail: szigetvar.neurologia@pte.hu

Dr. Klabuzai Ágnes
osztályvezető főorvos

 

Farkas Lászlóné
főnővér