Tájékoztatás a Szigetvári Addiktológiai rehabilitációs kezelésről

Minnesota-Modell

Osztályunkon több, mint 20 éve a Minnesota-Modell (M.M.) módszere szerint dolgozunk szerfüggő szenvedélybetegekkel, elsősorban alkoholbetegekkel.
A M.M. egy intenzív, kórházi, szenvedélybetegek számára létrehozott, 70%-ban hatékony rehabilitációs kezelés.

Időtartama 6 hónap (akinek van munkaviszonya, az táppénzt kap az ellátás idejére)
A kezeléshez érvényes TAJ kártya szükséges.

Mielőtt a személyes találkozásra (szakvizsgálat) sor kerül – a jelentkezővel és terápiát támogató hozzátartozójával – arra van szükség, hogy a jelentkező vegyen részt legalább két alkalommal lakóhelyén AA gyûlésen, valamint támogató hozzátartozója az Al-Anon (hozzátartozók családi csoportja) gyûlésen. Legyen egy friss laboratóriumi (vér) lelete. Ha volt már kórházi kezelése, szükség van a a zárójelentésekre is (háziorvostól is beszerezhető).

Szükség van tehát egy, a terápiát támogató hozzátartozóra, aki kész együttmûködni a kezeléssel: rendszeresen járni a hozzátartozók önsegítő csoportjába (Al-Anon), részt venni az első személyes találkozásban (szakvizsgálat), valamint a rehabilitáció
6 hónapja alatt havonta egy alkalommal családterápiás beszélgetésen vesz részt.
Az együttmûködő hozzátartozó felnőtt lehet és olyan személy, aki régóta, jól ismeri a beteget, lehetőleg együtt is lakik vele.

A rehabilitáció során sokat tanulnak betegeink:
6 hónap alatt kb.15 könyvet olvasnak és elemeznek, filmeket néznek, és írnak róla, valamint sok csoporton vesznek részt. Emellett egyéni terápia, családterápia és csoportterápia is történik.
Sok tanulással jár megtanulni, hogy mit jelent a szenvedélybetegség, hogyan alakul ki, milyen formái vannak, miért szükséges a teljes és végleges szermentesség.
Ezeken kívül fontos a józan alkoholbetegek önsegítő csoportjain (A.A.) való rendszeres részvétel, és a 12 lépéses spirituális értékeket hordozó program megismerése.

Cél: a teljes és végleges szermentesség. Gyógyszert csak az elvonási időszakban adunk.
Osztályunk nagy tapasztalatú dolgozói: pszichiáter, addiktológus, belgyógyász, családterapeuta, klinikai szakpszichológus, addiktológiai konzultáns, szociálpedagógus, felépülőben lévő munkatársak, nővérek.

Jelentkezést a terápiára a betegtől fogadhatunk el, minden hétköznap, 11.00-13.00 között, a  06 73/500-512-es számon.

E-mail: szigetvar.addiktologia@pte.hu

 

Ajánlott weblapok:

A.A. (Névtelen Alkoholisták): https://www.anonimalkoholistak.hu/
Al-Anon (hozzátartozók önsegítő csoportja):  https://www.al-anon.hu/
ACA (Alkoholisták Felnőtt Gyermekei): https://www.aca.hu/

Dr. Tóth Miklós
osztályvezető főorvos

Pomozi Katalin
főnővér