Általános Fizio- és Mozgásterápia

 

Elérhetőségek:

  • Tornaterem I.: 73/500-500/330-as mellék
  • Tornaterem II.: 73/500-500/133-as mellék
  • Balneoterápia: 73/500-500/123-as mellék
  • Elektroterápia: 73/500-540

 

Általános tájékoztató:
Az Általános Fizio- és Mozgásterápia részleg szakellátást – gyógytorna, elektroterápia, balneoterápia- biztosít az ellátási terület lakói számára, valamint fizioterápiás szolgáltatást nyújt a Szigetvári Kórház valamennyi osztályán fekvő beteg részére.

 

Elhelyezkedés:
Tornaterem I, és az elektroterápiás kezelő az 5-ös számú épület földszintjén, a tornaterem II. és a balaneoterápia (masszázs-, fürdő- és iszapkezelések) a 2-es számú épület földszintjén található.

 

Előjegyzéssel kapcsolatban:
A kezelésekre időpont személyesen vagy telefonon a gyógytornászoknál kérhető a Kórház alagsorában található tornatermek valamelyikében 6:30-tól 15.00-ig.

Balneoterápiás kezelésekre – különböző fürdő-, iszap, masszázskezelések- munkanapokon 6.30-13.30 közötti időszakra szintén gyógytornásznál kérhető időpont. Az egyes kezelések 20-20 percet vesznek igénybe.

Az elektroterápiás kezelésekre munkanapokon 7.30-14.30 közötti időszakra egyeztethető időpont. Itt is a kezelések átlagosan 20 percesek. Egyes kezelések, mint az UH vagy víz alatti UH kezelés 5 perces, a szelektív ingeráram kezelés a kiírt területtől függően 5-15 perces.

 

Gyógytornára munkanapokon 6.30-14.30 közötti időszakra lehet időpontot egyeztetni. A kezelés időtartama diagnózistól függően 30-60 perc. Ez eltérhet azon páciensek esetében, akik a Szigetvári Kórház valamelyik osztályán fekszenek. Ebben az esetben a kezelő gyógytornász határozza meg – a szakorvossal, osztályos orvossal illetve a team többi tagjával konzultálva- az egyes gyógytorna foglalkozások időtartamát, intenzitását.

 

Mivel foglalkozik Részlegünk?
Az Általános Fizio- és Mozgásterápia részleg szakdolgozói – gyógytornászok, fizioterápiás szakasszisztensek, gyógymasszőrök, fürdős masszőrök- a Szigetvári kistérség lakói számára komplex fizioterápiás kúrát biztosítanak. Részlegünk a kórház bármely szakrendelésén kiállított kezelőlappal érkező beteg számára kínál teljes körű ellátást. A járóbeteg szakellátásra érkező páciensek főképpen traumatológiai, reumatológiai, ortopédiai, azaz mozgásszervi problémával rendelkeznek, de neurológiai, belgyógyászati szakrendelésről is érkeznek betegek. Újszülöttek illetve gyermekek mozgásfejlesztésével is foglalkozunk.

Tavasztól őszig, hetente háromszor a Kórház udvarában a Mozgásszervi- és a Súlyos Agysérültek Rehabilitációs Osztályán fekvő betegek számára a gyógytornászok 1 órás sportfoglalkozást tartanak –(kerekes székes) kosárlabda, sorversenyek, teke, különböző játékos, ügyességi feladatok, kézilabda.

 

Beutalás rendje, hogyan kerülhet felvételre:

  1. Szakorvos által megfelelően kiállított (TAJ szám, naplósorszám, beküldő munkahely azonosítója, BNO kód, kezelendő terület, kiírt kezelések, illetve azok számának meghatározása) kezelőlappal a gyógytornász által meghatározott időpontban kezdhető meg a kúra.
  2. A kezelőlapok a kiállítást követően 90 napig érvényesek. A kiállítás dátumától számítva 30 nap áll a betegek rendelkezésére időpont egyeztetésre, a kúra megkezdésére. A gyógykezelést ezt követően 3 hónapon belül be kell fejezni.
  3. Az időpontok betartása szükségszerű, több mint 10 perces késés esetén aznap nincs lehetőség a kezelés felvételére, csak abban az esetben, ha a kezelő személyzet a nap folyamán egy másik időpontot meg tud jelölni és ezzel a többi beteg ellátását nem akadályozza, illetve ha a késő páciens az új időpontot elfogadja.
  4. Amennyiben a páciens az adott időpontján kétszer egymást követő alkalommal nem jelenik meg, és erről a kezelő személyzetet nem tájékoztatja, időpontja törlődik, az más betegnek kiadható. Ebben az esetben új időpontot kell egyeztetni.

 

A fizioterápiás részlegen a terápia a kezelésekhez illeszkedő (tornához kényelmes, mozgást nem akadályozó szerelés, elektroterápiához a területet könnyen megközelíthető ruházat, fürdőkezelésekhez fürdőruha, papucs, törölköző) öltözetben és személyi higiéne mellett ehető igénybe.

Ezen kívül az első kezelésre a zárójelentést, ambuláns lapot hozzák magukkal!

Az osztály időbeosztása:

  • Nagyvizit: kedden 12.30-14.00-ig
  • TEAM vizit: csütörtökön 10.30-12.00-ig.

 

Ezen időszakra gyógytornára nem egyeztethető időpont, a többi – masszázs- és elektroterápiás- kezelés folyamatosan felvehető.

E-mail: szigetvar.afm@pte.hu

Részlegvezető gyógytornász: Besztercei Virág